Fysiotherapie en een stollingsstoornis
De fysiotherapeut weet alles over bewegen en het lichaam. Sporten en bewegen kunnen helpen bij het voorkomen van een bloeding en helpen met herstellen na een bloeding. In de hemofiliebehandelcentra zijn fysiotherapeuten aanwezig. Bij hen kun je terecht met je vragen over bewegen, sporten en het herstellen na een (gewrichts)bloeding.
Voor ieder mens is het goed om in beweging te zijn. Door regelmatig te bewegen kun je bloedingen voorkomen. Sterke spieren verminderen de kans op spontane bloedingen en gewrichtsschade. Sommige sporten zijn wel risicovoller dan andere en het is goed om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen bij de keuze voor een sport of bewegingsactiviteit. Wil je sporten, maar twijfel je of de sport goed voor je is, overleg dan met je behandelaar of je fysiotherapeut.
Sporten opbouwen
Start je met sporten of andere activiteiten, ga dan voor een rustige opbouw. Bij grote (plotselinge) belastingen kun je gemakkelijker blessures krijgen. Een goede training bestaat uit een warming up en cooling down, dit draagt bij aan het voorkomen van bloedingen. Er moet aandacht zijn voor een goede techniek en sportuitrusting (zoals goede schoenen). Het spreekt voor zich dat de profylaxetijden afgestemd zijn op de trainingen en de wedstrijden.
Spierkracht en stabiliteit
Aangeraden wordt om de spierkracht en de stabiliteit op te bouwen. Hoe beter het lichaam kan reageren op een onverwachtse beweging, hoe kleiner de kans op een bloeding. Dit is de reden dat stabiliteit een belangrijk element is. Hoe sterker de spieren, hoe beter het lichaam om kan gaan met een grotere belasting.
Bloeding
Als je een bloeding hebt, is het belangrijk om eerst, in overleg met het behandelcentrum, stollingsfactoren toe te dienen. Bespreek met je arts of verpleegkundig specialist hoe je de bloeding moet behandelen.
Rust nemen na een bloeding
Heb je een bloeding, geef het gewricht of de spier met de bloeding dan rust. Het doel van rust is het minimaliseren van gewrichtsschade die door het bloed veroorzaakt wordt. Daarnaast kun je hiermee voorkomen dat er een ontsteking in het gewricht ontstaat of dat er weer een nieuwe bloeding ontstaat.
Er zijn voor- en nadelen van rust, door het gewricht of de spier te lang niet te gebruiken kan het stijf worden en vermindert de spierkracht. Het is dus van groot belang om elke situatie apart te bekijken. Je fysiotherapeut kan je helpen met een beweegplan om weer helemaal terug te komen op je oude niveau.
Bewegen met chronische klachten
Als gevolg van bloedingen in het gewricht ontstaat er schade aan kraakbeen en bot. Dit wordt bij stollingsstoornissen artropathie of artrose genoemd. Artrose kan zorgen voor pijn en stijfheid in een gewricht. Mensen met artrose ervaren over het algemeen ‘s ochtends de meeste pijn en stijfheid, dit noemt men ook wel startpijn of ochtendstijfheid. Dit kan ook ontstaan na een rustpauze. De pijn en stijfheid vermindert meestal wanneer je weer gaat bewegen.
Pijn kan er voor zorgen dat iemand minder gaat bewegen, want het voelt vaak onnatuurlijk, waardoor uw gevoel zegt te stoppen met bewegen. Toch is pijn als gevolg van artrose tijdens bewegen niet schadelijk voor uw gewrichten. Ook voor mensen met een stollingsstoornis en artropathie is het daarom belangrijk om in beweging te blijven. Je fysiotherapeut kan je helpen om hiervoor een plan te maken.
Ervaringen delen
Op de Cyberpoli staat een een goed interview met Anneke Hegeman, zij is kinderfysiotherapeut in het UMC Groningen.
Coach en trainer informeren
Het is van belang dat er goede begeleiding is tijdens het sporten. De coach/ trainer moet op de hoogte zijn van de stollingsstoornis en de bijkomende problematiek. Via dit formulier stuur je gemakkelijk informatie over jouw persoonlijke situatie.
Hemofilie artropathie
Het UMC Utrecht heeft een serie gemaakt over fysiotherapie bij hemofilie Artropathie.
Wat is hemofilie?
Hoe ontstaat hemofilie artropathie?
Hemofilie artropathie
Organisatie van zorg
Hemofiliebehandelcentrum
Wil je meer weten over hoe fysiotherapie in jouw situatie een rol kan spelen, bespreek het met je behandelend arts, de verpleegkundig specialist of de fysiotherapeut in je behandelcentrum. Je kan zonder verwijzing een afspraak maken bij de fysiotherapeut bij jou in de buurt. De fysiotherapeut in je behandelcentrum kan op jouw verzoek contact opnemen met de fysiotherapeut in de buurt, zodat er een gezamenlijk plan opgesteld kan worden
Netwerk van fysiotherapeuten
PHYSHNET is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten in de eerste lijn (de fysiotherapeut in de praktijk bij jou in de buurt), waar de behandeling van fysiotherapie vaak plaats vindt. Twee keer per jaar verschijnt er een nieuwsbrief met het laatste nieuws en relevante informatie. Jouw fysiotherapeut kan zich er bij aansluiten door een e-mail te sturen naar vck-secretariaat@umcutrecht.nl of te bellen naar de Van Creveldkliniek op telefoonnummer 088 755 84 50.