Niet alleen een bezoek aan het ziekenhuis kan anders zijn tijdens de coronacrisis. Het virus heeft ook invloed op de tandheelkundige zorg voor patiënten met een stollingsstoornis. Een bezoek kan anders verlopen dan je gewend bent. De World Federation of Hemophilia (WFH) organiseerde op 3 juni en Engelstalige webinar met meer informatie over de invloed van de pandemie op tandheelkundige zorg.
Een groot deel van de tandartsenpraktijken was lange tijd alleen geopend voor spoedeisende zorg. Op dit moment zijn de praktijken in Nederland weer geopend met aanvullende maatregelen. Voor aanvang van de afspraak wordt naar je gezondheid gevraagd. Ook kan het zo zijn dat de assistente je vraagt om niet te vroeg op de afspraak te verschijnen. De tandarts zal je voor aanvang van de behandeling vragen om de handen te wassen.
Risico tandartsbezoek
Buiten deze maatregelen is het goed om te weten dat het risico op besmetting bij tandheelkundige ingrepen hoog ligt. Dit geldt voor zowel de tandarts als de patiënt. Tandartsen werken altijd al via een hygiëneprotocol en doen zoveel als mogelijk om besmetting te voorkomen. Wil je de tandarts liever niet zien vanwege het risico? Dan kan je vragen om een telefonisch consult.
Telefonisch consult
Tijdens een telefonisch consult of een consult door middel van videobellen kan de tandarts soms zelfs een diagnose stellen, pijnbestrijding voorschrijven en advies geven. Daarnaast kan de tandarts inschatten of spoedeisende zorg nodig is. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het voor patiënten, en met name stollingspatiënten, belangrijk om voor een goede mondhygiëne te zorgen.
Preventief aan de slag
Wie een stollingsziekte heeft, heeft vaak angst om naar de tandarts te gaan. ‘We zien ook dat deze patiënten vaak niet van tanden poetsen houden, maar juist in deze tijd is het belangrijk om preventief aan de slag te gaan met mondhygiëne’, aldus een van de experts tijdens de webinar. Ook zijn stollingspatiënten vaak bang om een bloeding te krijgen door een tandartsbezoek of zij denken dat de tandarts niet voldoende weet over hun aandoening.
Door te focussen op een goede mondhygiëne, kunnen tandheelkundige problemen voorkomen worden. ‘Poets je tanden twee keer per dag en flos minstens één keer per dag.’ Eventueel kan je de tandarts om aanvullend advies vragen. Het is goed om in contact te blijven met de tandarts. Wil je de gehele webinar terugkijken? Dat kan via deze link. Let op: de webinar is in het Engels.
Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap | Website door E-wolve