Het European Haemophilia Consortium (EHC) heeft een update uitgebracht rondom desmopressine neusspray. Fabrikant Ferring Pharmaceuticals Limited heeft aangegeven dat het product op zijn vroegst pas medio 2024 weer op de Europese markt zal komen. De neusspray is in 2020 teruggeroepen op apothekersniveau door de fabrikant vanwege afwijkende percentages van het werkbare bestanddeel. Het gaat om de producten Octostim ®, Minirin®, DDAVP en Stimate®. Deze worden voornamelijk gebruikt bij mensen met een stollingsstoornis zoals de ziekte van Von Willebrand of milde vormen van hemofilie A.
De EHC maakt zich zorgen over het gebrek aan veilige en effectieve thuisbehandelingsopties. Nu de neusspray niet beschikbaar is, is het alternatief bijvoorbeeld een intraveneuze toediening van DDAVP. Dit kan niet door patiënten thuis gebruikt worden en dit resulteert volgens de EHC in afwezigheid op het werk of op school. Daarnaast kan het een nadelige invloed hebben op de gezondheid van patiënten vanwege vertraging bij het behandelen van een bloeding. Bijvoorbeeld omdat er extra reistijd is en omdat patiënten de zorg mogelijk uitstellen. De Europese organisatie heeft de fabrikant aangemoedigd om alles in het werkt te stellen om de neusspray eerder op de markt te brengen.
Om het probleem rondom de neusspray op te lossen, is er volgens de fabrikant een nieuwe productielijn nodig. In het onderzoek naar de oorzaak kwam naar voren dat het probleem lag bij de afdichting van de fles. De fabrikant wil een nieuwe productielijn installeren om herhaling van het probleem te voorkomen. Ferring geeft aan dat de vertraging te wijten is aan de aanschaf, installatie en kwalificatie van deze productielijn. Het bedrijf schat op zijn vroegst de eerste producten in de tweede helft van 2024 te kunnen leveren.
Patiënten die gebruik maken van de Octostim neusspray, kunnen contact opnemen met hun behandelcentrum om een geschikt alternatief te vinden. Een alternatief is een intraveneuze toediening van het middel, toediening met stollingsfactorconcentraten of behandeling met tranexaminezuur. De behandeling is onder meer afhankelijk van het type stollingsstoornis. Bespreek met de behandelaar welk alternatief het meest geschikt is voor jouw situatie.
Disclaimer | Privacybeleid | Sitemap | Website door E-wolve